2011 m. vasario 23 d., trečiadienis

Graikiška moussaka


Atėjo eilė ir šiam receptui. Gėda prisipažinti, bet Graikijoje taip ir nesuvalgiau moussakos (nes tuo metu stengiausi nevalgyti mėsos), o tik porą kąsnių paragavau. Kadangi jau minėjau, kad vėl pradėjau kartais valgyti mėsą, nusprendžiau šį kart išbandyti moussaką. Valgiusiems labai patiko tiek skonis, tiek tai, kad paprastą savaitės dieną padariau tikru sekmadieniu (mat gaminimo čia nemažai). Receptą surankiojau iš visur po truputį (recepto pagrindas buvo šis http://www.bbc.co.uk/food/recipes/moussaka_6812), bet labiausiai man patiko youtube žiūrėtas video kuriame tokia bobutė aiškindama kaip gaminti padažą sako: "Life is not perfect, somethimes it get's a little lumpy", ir šitą "Life is not perfect all the time" ji kartojo bent kelis kartus, matyt norėdama pabrėžt, kad ne visuomet iš pirmo karto gaunasi skani mousska be priekaištų. Taigi, štai tokį receptą siūlau:

Reikės:

500g faršo ( BBC Good Food siūlo ėriena, bet nieko tokio jei bus kiauliena ar jautiena).
2 didesnių baklažanų
400g konservuotų pomidorų
7 bulvių
svogūno
taurės balto vyno
druskos
pipirų
2v.š cinamono
2v.š čiobrelio
1v.š raudonėlio

Bešamelio padažui

  • 85 g sviesto

    85g miltų

    700ml pieno

    85g tarkuoto džiugo sūrio

    2 kiaušinių


    Eiga:


    1.Pirmiausia siūlau pasirūpinti bulvėmis. Jas kruopščiai nuplaukite ir išvirkite jas su lupenomis sūdytame vandenyje (rekomenduoju tai padaryti iš vakaro arba tokiu laiku, kad jos būtų nebe karštos, antraip teks karštas bulves lupti).

    2.Supjaustykite baklažaną juostelėmis ir apkepkite kuo mažesniame aliejaus kiekyje, kad nebūtų riebūs.Jei nenorite terliotis, tai galite kepti orkaitėje, apšlakstykite aliejumi ir kepkite dešimt minučių vieną pusę ir dešim minučių kitą pusę baklažano.

    3.Dabar galima paruošti mėsos padažą. Į įkaitintą keptuvę suberkite pjaustytą svogūną, šiek tiek apkepkite, kad suminkštėtų tada dėkite faršą ir mentele jį smulkinkite kepant, tai truks kokias dešimt minučių. Palaipsniui suberkite du-tris šaukštus druskos, pipirų pagal skonį, cinamoną, raudonėlį, čiobrelį, viską išmaišykite, ir leiskite pakepti apie penkiolika minučių. Jei išsiskirs daug riebalų, tai tikrai juos nupilkite, nes poto bus per riebu.Poto supilkite balto vyno taurę, leiskite jam šiek tiek išgaruoti. Tada dėkite konservuotus pomidorus, išmaišykite, leiskite viskam pradėti burbuliuoti, tada įberkite dar du-tris šaukštus druskos, du šaukštus raudonėlio, o jei turite dar ir baziliko. Pamaišykite, leiskite dar paburbuliuoti. Paragaukite ar nieko netrūksta.Galite įdėti uoginės paprikos prieskonių jei norisi aštriau,arba cinamono jei norisi kažko įdomiau.

    4.Dabar ruoškite bešamelio padažą. Mažame puode ištirpinkite sviestą, tada supilkite miltus. Pamaišykite. Sumažinkite ugnį ir palaipsniui maišydami pilkite pieną, kol padažas pasidarys vientisas.Leiskite viskam šiek tiek paburbuliuoti ir tada palaipsniui įmaišykite tarkuotą džiugą. Padažą palikite kokiom dešimčiai minučių, kad šiek tiek atšaltų, nes reikės įmušti du kiaušinius.

    5.Kol padažas šąla, galima formuoti moussaką.Nuluptas bulves supjaustykite griežinėliais ir išdėkite formos dugną.Tai yra moussakos pagrindas. Ant viršaus dėkite baklažanų juosteles, ant jų paskirstikite maždaug pusę mėsos padažo.Dabar paskirstykite likusius baklažanus.Ant viršaus sudėkie likusią mėsos padažo dalį.

    6.Bešamelio padažas jau bus atšalęs, taigi įmuškite į jį kiaušinius, gerai išmaišykite ir gražiai paskirstykite ant moussakos, tai yra paskutinis sluoksnis.

    7.Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40min, kol bešamelio padažas bus stangrus ir apskrudęs iš viršaus.



    Tikiuosi, bus skanu Jums!







2 komentarai:

  1. Esu gaminus namuos, tik tuomet dar nemokėjau baklažanų kept ir skandinau juos aliejuje - turbūt nereik sakyt, kaip riebuuu buvo :)) Tik nepamenu, ar bulves naudojau. Bet kuriuo atveju skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. na, del bulviu esu beveik isitikinusi, kad turi buti, budama Graikijoje ne karto nemaciau, kad be bulviu , todel ir "lipdziau" sita recepta is visur, kad butu toks koki ten maciau:)rezultatas nenuvyle.

    AtsakytiPanaikinti