2011 m. balandžio 4 d., pirmadienis

Špinatiniai gnocchi



Kiek man džiaugsmo pagaliau įdėti šį receptą!
Su gnocchi teko daug prisikankinti, kol perpratau kas ir kaip. Pirmą kartą gamindama juos per neapdairumą išviriau bulves be lupenų, nežinau ar tai turėjo įtakos tam, kad nepavyko ar tai, kad stengiausi laikytis originaliame recepte nurodytos miltų normos (kuri mano manymu buvo laaabai jau maža), taigi kankinausi tada ilgai: tešla lipo prie rankų, formuoti neišėjo visiškai. Antrą kartą nusprendžiau išbandyti moliūginius gnocchi. Moliūgų tyrė taip pat buvo fiasko kaip sakant, ir tešla lipo prie rankų ir formuot neišėjo. Na, ir visai neseniai nusprendžiau pabandyti trečią kartą (trečias kartas juk nemeluoja), ir pagaliau pavyko. Šį kartą nusprendžiau kruopščiai peržiūrėti visokius video. Šis video man labiausiai padėjo, patariu pažiūrėti tiems, kas pirmą kartą bando.
Na, ir po sėkmingojo trečio karto jau gaminau ir gaminau ir galvos nesukau, viskas pasirodo taip paprasta ir skanu!


Pirmiausia turite žinoti kokio kiekio gnocchi norite pasigaminti. Jei norite gaminti 4 žmonėms, reikės:

1 kg bulvių
~500g miltų
druskos
piprų
tarkuoto permezano arba Džiugo
šaldytų špinatų (aš naudoju tokius kur tokiais gumulėliais sušaldyti, tai tokių gumulėlių naudojau penkis)
kiaušinio

Eiga

1.Išvirkite bulves su lupenomis (žiūrėkite nepervirkite). Kol jos verda įkaitinkite keptuvę ir sudėkite šaldytus špinatus. Juos reikia šildyti kol neatšals, neišleis vandens. Kai vanduo išsileis, reikia kaitinti tol, kol jo neliks (špinatai turi būti kuo sausesni, nes poto reikės daugiau miltų į tešlą dėti). Šis veiksmas truks apie 15min. Poto palikite špinatus atvėsti.
2.Palikite bulves keliolikai minučių atšalti ir tada nulupkite jas (kai kur skaičiau, kad gnocchi purumas itin priklauso nuo to ar bulvės darant tešlą bus šiltos ar ne).
3.Nuluptas bulves sutrinkite, kad neliktų gumulėlių ir įmaišykite špinatus.Viską pamaišykte, kad špinatai po lygiai pasiskirstytų.
4.Ant švaraus stalo paviršiaus pabarstykite miltų ir sudėkite trintas bulves. Ant jų pabarstykite druskos, pipirų, porą saujų sūrio.
5.Dabar laikas miltams. Jei žiūrėjote mano nurodytą video, turbūt girdėjote, kad miltų reikia dėti maždaug pusę tiek kiek yra bulvių. Tačiau patariu neiškart taip aklai ir dėti. Dėkite didesnę dalį, o vėliau minkant žiūrėkite ar dar reikia ar ne. Viduryje padarykite tarpelį ir įmuškite kiaušinį.
6.Dabar minkykite tešlą (filmuke labai gerai paaiškinta kaip tai daryti). Ir jei matot, kad tešla limpa prie rankų ar stalo, dėkite dar miltų ir minkykite.Kartokite kol tešla lengvai minkysis ir nelips niekur.
7.Dabar laikas formuoti rutuliukus.Atgnybkite nuo tešlos gabaliuką, iš jo formuokite tokią pailgą juostą, tą juostą pjaustykite į tokius smulkesnius gabaliukus.
8. Gumuliukus galite taip ir palikti, jei jums patinka tokia forma. Aš tarkos pagalba tokius vadinamus 'ežiukus' dariau iš tų gumulėlių.
9. Kartokite visą veiksmą, kol neliks tešlos. Šiuos gnocchi galima padėti į šaldiklį, skonis be abejo ne toks kaip šviežiai gamintų, bet tikrai neblogas.




PADAŽAI

Gaila, tačiau neturiu padažų nuotraukų, kuriuos naudojau gnocchiams. Šioje nuotraukoje matote paprastą Bešamelio padažą su Džiugo sūriu.

  • Jei norite kažko gaivesnio siūlau prieš darant bešamelio padažą, įkaitintoje keptuvėje išspausti kelias česnako skilteles, jas pakepinti, tada sudėti 10-15 mažų pomidoriukų, juos apibarstyti žiupsneliu druskos ir pipirų. Viską pakepinkite kol pomidoriukai išsileis ir tuomet paruoškite Bešamelio padažą, ir viską sumaišykite.
  • Jei norisi kažko gurmaniško, siūlau va tokį paprastą dalyką. Imkite 200ml grietinėlės ir kokį nedidelį gabalėlį mėlynojo pelėsinio sūrio. Sūrį ištirpinkite kartu su grietinėle keptuvėje.
  • Jei norite tiesiog paprastai, galima labai skaniai suvalgyti ir tiesiog su sviestu ar grietine, pasibarsčius kokių šviežių žolelių (pvz: baziliko, mairūno).

2 komentarai:

  1. aš kol kas gnocchi tik vieną kartą dariau. viskas ėjosi puikiai, išskyrus etapą po gnocchi išvirimo.. ištraukus iš verdančio vandens dar atrodė padoriai, bet pastovėjus kelias minutes sulipo į vieną gumulą, o aš juos dar ketinau apkept... tai atidėjau kitą bandymą ilgokam laikui :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man irgi sulimpa, bet po kokios valandos stovėjimo. O idėja apkepti tokia gera! mmm... :)

    AtsakytiPanaikinti