2011 m. balandžio 25 d., pirmadienis

Makaronai su pesto padažu ir keptu camembert sūriu


Sveiki,

Kadangi šiandien yra antroji Velykų diena, pirmiausia sveikinu su šia gražia švente. Viename portale skaičiau, kad lietuviai labiau pripažįsta Kalėdas negu Velykas. O aš manau, kad šių švenčių taip lyginti nereikėtų, abi gražios.

Turbūt kiek keista, kad dalinuosi makaronų receptu, tačiau kodėl gi ne? Gaminau šiuos makaronus šeštadienį, iš kart po kiaušinių dažymo, iš to kas buvo šaldytuve, ir štai kas gavosi:

4 žmonėm reikės:

400g makaronų
2 mažų camemberto sūrio rutuliukų
pesto padažo indelio (gėda prisipažinti, bet dar vis pati nebandžiau pagaminti pesto padažo, nes neturiu kombaino)
saulėje džiovintų pomidorų (kokių dešimties puselių)
druskos


Eiga

  • Pagal pakuotėje nurodytas instrukcijas išvirkite makaronus (aš visą laiką verdu trumpiau, kad būtų tokie ant danties).
  • Kol makaronai verda, įvyniokite sūrį į foliją ir dėkite į iki 200-250 laipsnių įkaitintą orkaitę. Praėjus dešimčiai minučių (jau bus išvirę makaronai)pažiūrėkite, ar sūris pasidarė minkštas ir skystas, jei taip traukite iš orkaitės, jei ne dar kelias minutes pakepkite, nes visas skanumas ir yra tąsus camembertas.
  • Makaronus sumaišykite su pesto padažu (jei pesto gaminate patys, tai čia reikėtų kokių šešių kupinų šaukštų).
  • Paruoškite lėkštes į kurias dėsite viską. Ten dėkite makaronų, ant viršaus dėkite pusiau perpjautą camembert (matote nuotraukoje kaip tai atrodo).Ir galiausiai paberkite šiek tiek smulkintų saulėje džiovintų pomidorų).
Skanaus


P.S tikrai netvirtinu, kad šis patiekalas sveikas ir nekaloringas. Sūris čia tikrai ne mažai kalorijų duoda, taip, kad siūlau mėgautis saikingai tiems, kas prižiūri figūrą ;)


2011 m. balandžio 4 d., pirmadienis

Špinatiniai gnocchi



Kiek man džiaugsmo pagaliau įdėti šį receptą!
Su gnocchi teko daug prisikankinti, kol perpratau kas ir kaip. Pirmą kartą gamindama juos per neapdairumą išviriau bulves be lupenų, nežinau ar tai turėjo įtakos tam, kad nepavyko ar tai, kad stengiausi laikytis originaliame recepte nurodytos miltų normos (kuri mano manymu buvo laaabai jau maža), taigi kankinausi tada ilgai: tešla lipo prie rankų, formuoti neišėjo visiškai. Antrą kartą nusprendžiau išbandyti moliūginius gnocchi. Moliūgų tyrė taip pat buvo fiasko kaip sakant, ir tešla lipo prie rankų ir formuot neišėjo. Na, ir visai neseniai nusprendžiau pabandyti trečią kartą (trečias kartas juk nemeluoja), ir pagaliau pavyko. Šį kartą nusprendžiau kruopščiai peržiūrėti visokius video. Šis video man labiausiai padėjo, patariu pažiūrėti tiems, kas pirmą kartą bando.
Na, ir po sėkmingojo trečio karto jau gaminau ir gaminau ir galvos nesukau, viskas pasirodo taip paprasta ir skanu!


Pirmiausia turite žinoti kokio kiekio gnocchi norite pasigaminti. Jei norite gaminti 4 žmonėms, reikės:

1 kg bulvių
~500g miltų
druskos
piprų
tarkuoto permezano arba Džiugo
šaldytų špinatų (aš naudoju tokius kur tokiais gumulėliais sušaldyti, tai tokių gumulėlių naudojau penkis)
kiaušinio

Eiga

1.Išvirkite bulves su lupenomis (žiūrėkite nepervirkite). Kol jos verda įkaitinkite keptuvę ir sudėkite šaldytus špinatus. Juos reikia šildyti kol neatšals, neišleis vandens. Kai vanduo išsileis, reikia kaitinti tol, kol jo neliks (špinatai turi būti kuo sausesni, nes poto reikės daugiau miltų į tešlą dėti). Šis veiksmas truks apie 15min. Poto palikite špinatus atvėsti.
2.Palikite bulves keliolikai minučių atšalti ir tada nulupkite jas (kai kur skaičiau, kad gnocchi purumas itin priklauso nuo to ar bulvės darant tešlą bus šiltos ar ne).
3.Nuluptas bulves sutrinkite, kad neliktų gumulėlių ir įmaišykite špinatus.Viską pamaišykte, kad špinatai po lygiai pasiskirstytų.
4.Ant švaraus stalo paviršiaus pabarstykite miltų ir sudėkite trintas bulves. Ant jų pabarstykite druskos, pipirų, porą saujų sūrio.
5.Dabar laikas miltams. Jei žiūrėjote mano nurodytą video, turbūt girdėjote, kad miltų reikia dėti maždaug pusę tiek kiek yra bulvių. Tačiau patariu neiškart taip aklai ir dėti. Dėkite didesnę dalį, o vėliau minkant žiūrėkite ar dar reikia ar ne. Viduryje padarykite tarpelį ir įmuškite kiaušinį.
6.Dabar minkykite tešlą (filmuke labai gerai paaiškinta kaip tai daryti). Ir jei matot, kad tešla limpa prie rankų ar stalo, dėkite dar miltų ir minkykite.Kartokite kol tešla lengvai minkysis ir nelips niekur.
7.Dabar laikas formuoti rutuliukus.Atgnybkite nuo tešlos gabaliuką, iš jo formuokite tokią pailgą juostą, tą juostą pjaustykite į tokius smulkesnius gabaliukus.
8. Gumuliukus galite taip ir palikti, jei jums patinka tokia forma. Aš tarkos pagalba tokius vadinamus 'ežiukus' dariau iš tų gumulėlių.
9. Kartokite visą veiksmą, kol neliks tešlos. Šiuos gnocchi galima padėti į šaldiklį, skonis be abejo ne toks kaip šviežiai gamintų, bet tikrai neblogas.




PADAŽAI

Gaila, tačiau neturiu padažų nuotraukų, kuriuos naudojau gnocchiams. Šioje nuotraukoje matote paprastą Bešamelio padažą su Džiugo sūriu.

  • Jei norite kažko gaivesnio siūlau prieš darant bešamelio padažą, įkaitintoje keptuvėje išspausti kelias česnako skilteles, jas pakepinti, tada sudėti 10-15 mažų pomidoriukų, juos apibarstyti žiupsneliu druskos ir pipirų. Viską pakepinkite kol pomidoriukai išsileis ir tuomet paruoškite Bešamelio padažą, ir viską sumaišykite.
  • Jei norisi kažko gurmaniško, siūlau va tokį paprastą dalyką. Imkite 200ml grietinėlės ir kokį nedidelį gabalėlį mėlynojo pelėsinio sūrio. Sūrį ištirpinkite kartu su grietinėle keptuvėje.
  • Jei norite tiesiog paprastai, galima labai skaniai suvalgyti ir tiesiog su sviestu ar grietine, pasibarsčius kokių šviežių žolelių (pvz: baziliko, mairūno).

2011 m. balandžio 3 d., sekmadienis

Spagetti su krevetėmis ir gražgastėmis


Seniai neskelbiau makaronų recepto (iš tikrųjų tai keletas receptų laukia savo eilės dėl to, kad neišeina jų 'skaniai' nufotografuoti). Receptas be abejo iš Jamie Oliver (kai ką pakeičiau). Žiūrėjau aš į šį receptą ir tik svajojau kada čia pavyks tokį ponišką patiekalą padaryti, na ir šį savaitgalį viskas taip netikėtai susidėliojo ir pavyko pagaminti. Ragavusieji gyrė labai labai! Nežinau ką čia net ir pasakyti apie skonį. Mano manymu krevetės, pomidorai ir gražgastės yra tobula trijulė. Siūlau patiekalą išbandyti kokiai ypatingai progai, visi bus labai patenkinti.

Reikės:

400g didžiųjų tigrinių krevečių
400g konservuotų pomidorų (dvi skardinės)
didesnės saujos gražgasčių (prekybos centruose yra tokių mažų įpakavimų)
400g spagetti makaronų
taurelė baltojo vyno (jei neturite, nieko čia baisaus)
1 citrinos
druskos
pipirų
česnako
aliejaus
džiov. bazililo ir raudonėlių

Eiga


1. Jei naudojate šaldytas krevetes pirmiausia jas atšaldykite. Atšaldytom krevetėms nuimkite uodegėles. Apibarstykite druska, pipirais, apipilkite puse citrinos sulčių, išspauskite kelias česnako skilteles. Jei yra galimybė palikte valandai taip pasimarinuoti. Jei ne, įkaitinkite keptuvę, į keptuvę šiek tiek aliejaus ir sudėkite krevetes. Ant vidutinės ugnies kepkite maždaug dešimt minučių.
2. Tuo tarpu užkaiskite vandenį spagečiams. Į verdantį vandenį dėkite spagečius, porą žiupsnių druskos ir virkite mažiau nei dešimt minučių, kad būtų tokie ant danties.
3. Jei turite balto vyno, tai apipilkite juo krevetes ir leiskite jam išgaruoti.Tai truks apie dešimt minučių.Jei nenaudosite vyno, tai tiesiog palikite krevetes nekaitinamoje keptuvėje.
4. Paimkite dar vieną atskirą keptuvę. Įkaitinkite, įpilkite aliejaus, paskrudinkite porą išspaustų česnako skiltelių. Tada supilkite konservuotus pomidorus (jei jie smulkinti tai gerai, jei ne tai pasmulkinkite mentele). Leiskite pradėti burbuliuoti šiam padažui, tada dėkite pora žiupsnių druskos, dž.baziliko ir dž. raudonėlio, šiek tiek pipirų. Tegu dar paburbuliuoja. Paragaukite ar ko netrūksta (aš dar druskos dažnai įdedu).
5. Spagečiai bus išvirę, nupilkite vandenį nuo jų, vynas bus beveik išgaravęs iš krevečių. Supilkite pomidorų padažą ant krevečių, išmaišykite (man išsmaišius atsirado nemažai tokio vandeningo skysčio, tai aš jį šaukštu nugriebiau, nes poto negerai jei toks padažas visas labai jau vandeningas).
6. Beliko supilti padažą ant spagečių ir išmaišyti.
7.Patiekdami ant viršaus uždėkite gražgastes ir šiek tiek tarkuotos citrinos žievelių. Jei mėgstate pabarstykite Džiugo sūrio.


Va kaip skanu!