2010 m. gruodžio 8 d., trečiadienis

Baklažanų aptepas


sveiki,

šis receptas ilgai laukė savo eilės. Nuotrauka, kurią matote daryta šių metų liepos mėnesį... Šio užkandžio istorija siekia Graikiją. Atradau jį būtent ten. Kiekvienoje tavernoje buvo skirtingas šių Aubergine salad (pavadinimas angliškai) variantas. Kai kur buvo tiesiog keptas/marinuotas baklažanas apipiltas alyvuogių aliejumi ir apibarstytas puikiąja feta. Kai kur aiškiai jautėsi ančiuvių skonis. Apsistojau ties šiuo receptu todėl, kad jis vienu metu "baklažaniškas", aštrus, rūgštus, ir visa tai dar vainikuoja fetos sūrio skonis.
mačiau nemažai baklažanų aptepo versijų, todėl siūlau pabandyti Jums ir šią:)
Rekomenduoju šį užkandį visiem, kas dievina baklažanus ir fetą (taip labai kaip aš). Tikrai tiks prie vyno.

3-4 valgytojams reikės:

2 baklažanų
100 - 140g minkšto fetos sūrio (aš naudoju 45% riebumo)
3 česnako skiltelių
1/2 didesnės citrinos sulčių
šaukšto majonezo (kuo lengvesnio, geriausiai tinka Helman's light)
pipirų
druskos

Ciabattos

Eiga:


1.Nuplauti baklažanus, perpjauti juos išilgai per pusę.Kepimo skardą plonai patepti aliejumi, padėti baklažanus odelėmis į viršų. Dėti į iki 250 laipsnių įkaitintą orkaitę.Ir kepti apie 40min kol baklažanai suglebs, odelė bus suminkštėjusi, apkepusi.
2.Iškepusius baklažanus palikite kuriam laikui, kad atšaltų (jei lauke šalta, nuneškite į balkoną ar kur ir baklažanai atšals per kokias dešimt minučių).
3.Kai baklažanai bus atšalę, reikia nuo jų nulupti tą tamsiai violetinę odelę, stengiantis, kad nusiluptų tik odelė, o ne ir minkštimas kartu.
4.Kai baklažanai bus paruošti, sumeskite juos į kombainą ir susmulkinkite. Susmulkinkite taip, kad dar matytųsi mažyčiai baklažanų gabaliukai.
5.Gautą masę supikite į kokį indą.
6.Į indą įspauskite puse citrinos sulčių, gerą žiupsnį druskos, šiek tiek pipirų. Pamaišykite. Dėkite šaukštą be kaupo majonezo. Du šaukštus su dideliu kaupu fetos sūrio.Pamaišykite taip, kad neliktų fetos gumulėlių. Įspauskite česnaką, dar pamaišykite.
7.Paragaukite. Aš, paragavusi visada dar įdedu fetos, kokį šaukštą.Taip pat labai svarbu nustatyti ir jaučiate citrinos gaivumą ir rūgštelę.Aš dažnai dar įspaudžiu ketvirtadalį citrinos.
8.Jei yra galimybė ir turite laiko, palikite aptepą šaldytuve bent valandai. Geriausiai būtų nakčiai. Tai tikrai dar labiau atskleidžia skonį.

Supjaustykite ciabattos tepkite ant jos baklažanų aptepą.

Skanaus!!!

2010 m. gruodžio 5 d., sekmadienis

Sluoksniuotos tešlos suktinukai su alyvuogėmis ir saulėje džiovintais pomidorais




Hey!

Apleidau savo tinklaraštį labai... Esmė ko gero tame, kad ėmė trūkti įkvėpimo gaminti pastarąjį laiką. Vis tas pats per tą patį. Tikiuosi pamažu tai susitvarkys, nes nusprendžiau susiimti ir net spontaniškai leidau sau nusipirkti kulinarinę knygą. Paprasatai tokių malonumų tikiuosi gauti dovanų, bet šį kartą taip jau atsitiko:)
šis užkandis gamintas gal prieš kokį mėnesį. O jo atsiradimo istorija šiek tiek keista.
IKI parduotuvėje yra parduodamos tokios bandelės su alyvuogėm, kurios man labai skanios. Kartą sedėjau per kažkokią paskaitą ir ėmiau galvoti, kaip pati galėčiau kažką panašaus pasigaminti?ir taip galvojau kokias dvidešimt minučių :D ir kilo idėja padaryti vieno kąsnio suktinukus, pakeistus bet užtat labai skanius :)

taigi, reikės:

sluoksniuotos tešlos pakelio (nesvarbu ar mielinė ar bemielė)
mažo žalių alyvuogių be kauliukų pakelio
10 puselių saulėje džiovintų pomidorų
3 skiltelių česnako
1 kiaušinio
alyvuogių aliejaus
pipirų
druskos


1.Sluoksniuotą tešlą šiek tiek atšildykite (ištraukite iš šaldiklio ir valandai palikite kambario temperatūroje arba atšildykite mikrobangės pagalba), taip kad galėtumėte šiek tiek pakočioti.
2.Kai tešla bus šiek tiek atšilusi pakočiokite kiekvieną paplotėlį , kad pasidarytų plonesnis, bei ilgesnis į ilgį bei plotį.
3.Mažame dubenėlyje įpilkite kokius penkis šaukštus aliejaus, žiupsniuką druskos bei pipirų, ir išspauskite česnako skilteles.Viską sumaišykite.
4. Kiekvieną paplotėlį patepkite aliejumi kurį paruošėte dubenėlyje.Stenkitės, kad pakliūtų česnako ir pipirų su druska.
5.Smulkiai supjaustykite saulėje džiovintus pomidorus,kiekvieną alyvuogę perpjaukite tris ar keturis kartus.
6.Ant kiekvieno paplotėlio pabarstykite smulkintų pomidorų, bei alyvuogių.
7.Dabar galite imti kiekvieną paplotėlį ir susukti.Kai susuksite, supjaustykite dviejų centimentrų storio griežinėliais, jų iš kiekvieno paplotelio gausis apie penkis.Dėkite juos į kepimo skardą.
8.Dubenėlyje pamaišykite kiaušinį ir juo patepkite kiekvieno griežinėlio šonus, viršų.
9.Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių, dėkite skardą su griežinėliais ir kepkite 20-25min. kol griežinėliai išsipūs, o viršus lengvai apskrus.

skanaus!